fbpx

Vensters op de wereld

“Kunst is het beste middel tegen blikvernauwing, zo betoogde professor Robbert Dijkgraaf in een artikel in NRC. Vanuit die gedachte zijn wij een mooie nieuwe samenwerking aangegaan met YOUCEE, organisator van de Airborne International Youth Conference.

Sinds 2001 wordt in onze regio jaarlijks de YOUCEE Airborne International Youth Conference georganiseerd. 100 jongeren van scholen uit vijf Europese landen (16-19 jaar) discussiëren van 16 – 22 september over oorlog, vrede, vrijheid, verdraagzaamheid, inclusiviteit, internationale samenwerking en andere grote thema’s. Akoesticum is vanaf dit jaar de nieuwe thuisbasis.

logo youcee

 

Historie

De aanleiding voor de conferentie ligt in de lokale historie. Onder meer operatie Market Garden met de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide, onze spreekwoordelijke achtertuin. En ook de gebeurtenissen rond de Slag om Arnhem. Deze worden jaarlijks in september onder grote belangstelling herdacht.

Brug naar de toekomst

Maar YOUCEE wil vooral een brug slaan naar de toekomst en het perspectief van de jongeren via dit multiculturele platform verrijken en verbreden. Welke lessen leren wij van het verleden en hoe worden die toegepast in onze tijd? Hoe kunnen wij omgaan met toenemende onrust en verdeeldheid in Europa? Met populisme, migratie, klimaatverandering en voedselproblematiek?

De jeugd heeft de toekomst, maar toekomst is makkelijker gezegd dan gedaan. YOUCEE wil de jongeren nieuwe vensters geven op de wereld, en blikvernauwing tegengaan. En dáár vonden wij elkaar, want laat kunst daar nou net het beste middel tegen zijn!

Statement

In ieder mens schuilt een kunstenaar en Akoesticum zou Akoesticum niet zijn als wij in ons nationaal trainingscentrum de creativiteit van de 100 internationale jongeren niet zouden benutten door ze zelf aan de slag te laten gaan. Samen gaan zij teksten schrijven, muziek componeren en instuderen. Zonder vooropleiding opeens singer-songwriters in de dop. Dat gebeurt onder professionele begeleiding van een aantal geweldige coaches, aangevoerd door Rohan Poldervaart.

Even though we all share te same planet and the same history we each have different perspectives on things. Sharing and using those perspectives will help our creativity and form a reflection of our thoughts and feelings. I call this reflection: our own Vocal Statement! This day we will make a brand new YOUCEE-Song together with experienced teachers and musicians. We are going to work on text, melody, and our own voice. Working with this great creativity and energy we will combine our strengths and look towards the future together.

– Rohan Poldervaart
Choir conductor, educator and workshop leader

Wereldpremière YOUCEE Song 2019

Het zal uiteindelijk leiden tot hun eigen “wereldpremière”: de YOUCEE Song 2019. Deze zal als een rode draad door het conferentieprogramma worden verweven en als vocal statement bij officiële gelegenheden in de vier Airborne-regio gemeenten ten gehore worden gebracht.

Zo verbinden wij in deze samenwerking tussen YOUCEE en Akoesticum kunst met het “echte leven”, als een reflectie van onze tijd, en wordt het bovendien gebruikt om verleden en toekomst te verbeelden. De unieke kracht van kunst zoals Dijkgraaf die beschrijft.”

Bijwonen

Benieuwd geworden? De YOUCEE Song in september zelf live beluisteren? Dat kan. Laat het ons nu vast weten via info@akoesticum.org. Wij sturen je een bericht zodra het schema is vastgesteld.