Over Akoesticum

Onze visie en missie

Wij zijn Akoesticum, het eerste én enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater van Nederland. Vanaf de opening in januari 2015 komen gasten en bezoekers uit binnen- en buitenland bij ons oefenen, trainen, eten en overnachten. Een aantal bijzondere projecten hebben ons inmiddels omgedoopt tot vaste trainingslocatie, waaronder het Concertgebouworkest Young en het Australian Youth Orchestra.

Visie

Akoesticum gelooft dat kunst onmisbaar is voor ontplooiing van mensen en voor verbinding in de maatschappij. Kunst stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht en brengt mensen samen. Vanuit die gedachte wil de stichting bijdragen aan een betere samenleving met de podiumkunsten als inzet.

Missie

Akoesticum wil een vrijplaats voor podiumkunstenaars zijn, om samen te komen, te repeteren, te leren, te creëren, te experimenteren, te innoveren en elkaar te inspireren. Een locatie die rust en ruimte biedt, waar groei en ontwikkeling van podiumkunstenaars centraal staan, en creatieve samenwerkingsprocessen buiten de waan van de dag tot bloei komen. Een open huis en ontmoetingsplaats voor artiesten en publiek van alle leeftijden en culturen; een broedplaats waar inspirerende ontmoetingen en artistieke uitwisseling resulteren in verrassende kunstvormen en voorstellingen.

Ons team

Ambassadeurs

Met hun bekendheid zetten onze ambassadeurs zich op allerlei manieren in om Akoesticum onder de aandacht te brengen in Nederland en ver daarbuiten.

Lees meer over onze ambassadeurs

Werken bij Akoesticum

Wil jij onderdeel worden van ons team? Bekijk hieronder de beschikbare vacatures, meld je aan als vrijwilliger of kom stage lopen!

Ontmoet ons team!

Werken bij Akoesticum

Projecten

Stichting Bigbands Forever

Sinds 2021 is Stichting Bigbands Forever een vaste speler binnen Akoesticum. Stichting Bigbands Forever is als branche organisatie nauw samenwerkend met de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) een landelijke koepel-, belangen-, service-, kennis- en vrijwilligersorganisatie met als doel:

  • het (doen) stimuleren en vergroten van de bigbandcultuur in Nederland

  • het (doen) bevorderen van de bigband-muziekbeoefening

  • het (doen) behartigen van de gezamenlijke belangen van de (amateur) bigbands en hen in hun functioneren versterken.

Windows of Opportunity

Windows of Opportunity biedt jonge, professionele musici tot en met 30 jaar de mogelijk om een korte voorstelling te creëren. Geen ‘gewoon' concert, maar een voorstelling die flexibel aangepast kan worden aan veranderende omgevingen en situaties. De kern van Windows blijft de residentieweek in Akoesticum, de begeleiding op artistiek en zakelijk vlak wordt uitgebreid tot een coachingstraject van meerdere maanden. De nieuwe voorstellingen worden tijdens het traject vier keer uitgevoerd voor publiek.

Lees meer

Non-profitorganisatie

ANBI-status

Akoesticum zet zich als nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in om podiumkunstenaars van over de hele wereld een betaalbare en professionele werkplek te bieden.

Akoesticum is een non-profitorganisatie met een culturele ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Donaties en giften aan Akoesticum zijn daardoor aftrekbaar voor de belasting. Donateurs van culturele ANBI’s hebben ook nog eens een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

Statuten, beleidsplan en verslagen

Zakelijke gegevens

Naam van de instelling: Stichting Akoesticum
Kamer van Koophandel: 50284428
RSIN: 8226577 40
IBANnummer: NL71 RABO 0129 1294 45
BIC: RABONL2U
Monumentnummer523488
Doelstelling: Het bevorderen van alle soorten van podiumkunst door het onder de aandacht brengen van de podiumkunsten, het scheppen van gelegenheid om mensen op te leiden, het verlenen van faciliteiten om podiumkunsten te beoefenen, het bieden van een mogelijkheid om op te treden, het promoten van de podiumkunsten, zorgen voor muziekinstrumenten en alles dat in de ruimte zin aan het doel bevorderlijk kan zijn.
Raad van Toezicht: Erik Heinrich, Miranda van Drie, Leonie van der Kruk, Joop van Deuren en Silvia Kortenraij.