Akoesticum Talent Programme is een pressure cooker

Het Akoesticum Talent Programme (ATP) is een toptraining in kamermuziek, en vindt dit jaar plaats van 24 februari t/m 4 maart. Aanstormende talenten van verschillende Europese conservatoria worden door gevestigde musici tot de toppen van hun kunnen gecoacht.

 Elgar Ensemble

Elgar ensemble met pianist Caspar Vos

Pianist Caspar Vos maakte met het Elgar ensemble deel uit van de eerste editie van het Akoesticum Talent Programme. Hij keert in 2018 terug als featuring alumni.

“Met mensen samenspelen die je niet kent, is spannend en ongelooflijk leerzaam. Het ATP is een soort pressure cooker: in korte tijd word je als ensemble klaargestoomd om het slotconcert te spelen. Het was zo intensief dat ik niet eens buiten ben geweest.

Elke dag waren we hard aan het werk: muziek maken, masterclasses volgen, eten, drinken en optreden. Ik was deze intensiviteit wel gewend als solopianist, maar niet met een heel ensemble. In die zes dagen voel je je groeien in de muziek.

De opzet van het programma brengt je in allerlei nieuwe en onverwachte situaties en leert je ter plekke hoe je ermee om moet gaan. Die ervaring is goud waard. Het absolute hoogtepunt waren de masterclasses van pianist Jean-Bernard Pommier. Zijn lessen waren erg inspirerend, net als zijn verhalen. Wat hij heeft meegemaakt, met wie hij allemaal heeft gespeeld! Het is een levende legende.

Ook de masterclass van David Dolan over improvisatie in klassieke muziek was bijzonder. Improvisatie is een kunst die verloren is gegaan in de klassieke muziek, terwijl Beethoven en Mozart ter plekke een hele cadens verzonnen. Als je thuis bent in improvisatie, is dat een enorme verrijking. Tijdens zo’n masterclass merk je pas hoe strak we ons vasthouden aan het kader van de geschreven noten.

Akoesticum Talent Programme voor muziek, dans en theater

Het internationale Akoesticum Talent Programme is bedacht en ontwikkeld door Akoesticum in samenwerking met een team van gerenommeerde docenten.  Met financiering van onder meer de provincie Gelderland is het ATP gerealiseerd. In de toekomst zal het ATP worden uitgebreid naar programmas voor zang, dans en theater.

Voor meer informatie over het kamermuziekprogramma van 2018, kijk op www.akoesticumtalentprogramme.nl


Akoesticum Talent Programme 2018


Deze kamermuziek editie is tot stand gekomen met support van de Provincie Gelderland, Prins Bernard Cultuurfonds Gelderland, Het Kersjes Fonds, De Johanna Donk-Grote Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Elize Mathilde Fonds.