RCO Young

“We zijn ongelofelijk blij dat Akoesticum dé plek is waar het eerste RCO Young summer camp zal plaatsvinden. In de periode van 7-25 augustus zullen hier de 71 Europese talenten tot orkest gesmeed worden onder leiding van dirigent Pablo Heras-Casado, bijgestaan door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van het hele project.”

Concert programma

In augustus 2019 gaat RCO Young van start, het nieuwe internationale jeugdorkest van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na een intensief summer camp presenteert RCO Young zichzelf met concerten in Amsterdam en Brussel onder leiding van Pablo Heras-Casado.

  • 23 augustus, Concertgebouw / BankGiro Loterij Zomerconcerten.
  • 24 augustus, Brusselse cultuurhuis Flagey >> Programma Flagey

Op het programma staan Mendelssohns Vioolconcert in d klein met solist Julian Rachlin en Tsjaikovski’s Vijfde symfonie.

Jeugdorkest RCO Young

RCO Young bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 – 17 jaar uit heel Europa, die gezamenlijk de diversiteit van de Europese samenleving weerspiegelen. Het jeugdorkest is vooral bedoeld voor ‘verborgen talenten’: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten.

pablo-heras-casado

Pablo Heras-Casado dirigeert eerste concerten RCO Young

Pablo Heras-Casado is een van de meest succesvolle jonge dirigenten. Hij is directeur van het Granada Festival en eerste gastdirigent van het Teatro Real in Madrid. Met het Freiburger Barockorchester ondernam hij talloze tournees en nam hij meerdere  cd’s op. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde hij in november 2012, waarna hij terugkwam in februari 2014.

Pablo Heras-Casado besteedt veel aandacht aan talentontwikkeling; zo leidde hij het National Youth Orchestra of Great Britain, het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE) en het San Francisco Symphony Youth Orchestra.

Summer camp bij Akoesticum 7-25 augustus 2019

Het RCO Young summer camp biedt de jongeren een intensief programma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest.

Het summer camp gaat verder dan alleen muziek. In samenwerking met het United World Colleges Nederland krijgen de deelnemers ook workshops over persoonlijke ontwikkeling, democratie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Na de concerten op 23 en 24 augustus nemen de deelnemers de gedachte achter RCO Young – talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als ambassadeurs mee terug naar hun eigen land.