fbpx

Des Prez en De Monte, renaissancemuziek in volle glorie

Van zaterdag 9 t/m zondag 10 januari organiseert Huismuziek de cursus Des Prez en De Monte, renaissancemuziek in volle glorie bij Akoesticum.

Des Prez en De Monte, renaissancemuziek in volle glorie

Josquin des Prez (ca.1450-1521) is een relatief vroege renaissancecomponist; Philippe de Monte (1521-1603) één van de laatsten. Wie naar hun jaartallen kijkt, ziet dat Des Prez stierf in 1521 en De Monte werd geboren in 1521. In 2021 is dat precies 500 jaar geleden! De gekozen zes-stemmige composities van beide meesters, aangevuld met werken van Adrian Willaert (1490-1562) en Orlandus Lassus (1532-1594) geven een schitterend beeld van de ontwikkeling van de Franco-Vlaamse polyfonie. De vroege Franco-Vlamingen gebruiken nog vaak een (gregoriaanse of volkse) cantus firmus als leidraad in hun composities. Wanneer die cantus firmus minder belangrijk wordt, groeit de meerstemmigheid uit tot een welluidend web van heldere muzikale lijnen, waarin alle stemmen even belangrijk zijn. Op het programma staan: Praeter rerum seriem, een motet van Josquin des Prez; O socii durate, een wereldlijk motet van Adrian Willaert; S’io esca vivo (‘Als ik hier levend uitkom!’), een madrigaal van Orlandus Lassus en delen uit de mis Si ambulavero van Philippe de Monte.

De cursus is bedoeld voor gevorderde tot zeer gevorderde zangers.  Ervaring met het zingen van renaissancemuziek is een pre. Zuiverheid, ritmische precisie en weinig tot geen vibrato zijn een must. Voorbereiding noodzakelijk.

Let op: Huismuziek verwacht bij je aanmelding een muzikaal cv met daarin een omschrijving van je ervaring met renaissancemuziek; en een (korte) opname van de eigen stem in een eenstemmige uitvoering van een partij uit een renaissancewerk (in gedragen tempo).

Informatie
Docent: Wilko Brouwers
Datum: 9 t/m 10 januari 2021
Prijs: Derden: € 290,00 / Leden: € 270,00 / T/m 30 jaar: € 135,00 inclusief volpension (Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00)

Meld je aan