fbpx

Bibers Battalia voor barokorkest

Van zaterdag 31 oktober t/m zondag 1 november 2020 organiseert Huismuziek Bibers Battalia voor barokorkest bij Akoesticum.

Bibers Battalia voor barokorkest

Battalia (strijd, gevecht, veldslag) van de bekende violist/componist Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) is een programmatisch juweeltje uit de zeventiende eeuw. Hoewel de titel misschien anders suggereert, is Battalia niet alleen een robuust stuk vol strijdlust; er komen ook trieste, ingetogen momenten in voor. Biber schrijft op een zeer beeldende manier en gebruikt allerlei muzikale trucjes. Hij beeldt bijvoorbeeld dronken soldaten uit door verschillende liedjes door elkaar te laten klinken. Er is een mars waarin een viool een fluit verklankt en een cello een trommel! De cellist moet daartoe stukjes papier tussen zijn snaren stoppen. Een bepaald soort pizzicato klinkt als een geweersalvo. Naast al het geweld en de spetterende effecten zijn vooral de prachtige Aria en het Adagio, Lamento der Verwundten Musquetire (klaagzang der gewonden) bijzonder expressief.

Met een toonhoogte van a=440 Hz kunnen wij allemaal samenspelen. Voor strijkers die willen ervaren hoe een stok uit de tijd van Biber voelt, is er een mogelijkheid een barokstok te lenen tijdens deze cursus. Voorbereiding is wel noodzakelijk, maar de muziek is niet zo moeilijk.

Informatie
Docent: Mimi Mitchell
Datum: 31 oktober t/m 1 november 2020
Prijs: Derden: € 315,00 / Leden: € 295,00 / T/m 30 jaar: € 147,50 inclusief volpension (Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00)

Meld je aan