fbpx

Wie staat er op de bok?

Harold Lenselink, musicus

“Een 113 pagina’s tellend advies van de Raad voor Cultuur is zojuist verschenen en inmiddels al druk besproken. Het is een advies over meer samenwerking tussen rijk, provincie en gemeente en betere profilering van de regio’s.

Ik zag twee lichtpuntjes: kunst verbreden en steviger verankeren in onze diverse samenleving. Dit betekent: méér instellingen en gezelschappen toelaten tot de Culturele basisinfrastructuur (BIS). Ik juich het toe. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het belang om kinderen al van jongs af aan met kunst in aanraking te laten komen. Hoe mooi is dat!

Maar dan, wie heeft de regie in dit proces? Wie dirigeert en staat op de bok ? En gaan al die overheden ook geld reserveren? Daarover is het advies niet duidelijk. Wat me wel duidelijk is, is dat de cultuursector een hoop bestuurlijke drukte staat te wachten.

Vorige week was de American School of London bij ons te gast, 90 scholieren in de leeftijd 14 -18 jaar verdeeld over drie windbands. Ik was zwaar onder de indruk van het niveau, de organisatiegraad en de kwaliteit van de muzikale leiders. Podiumkunsten zijn op deze school al jarenlang een integraal onderdeel van het hele onderwijsprogramma. Bekijk zeker onze mini-documentaire die we hierover hebben gemaakt!

Akoesticum is gebouwd op de absolute overtuiging dat kunst de wereld beter maakt, altijd en innig verbonden met de samenleving en onze omgevingen. In dit verband citeer ik graag  Siergio Vieira de Mello, winnaar van de VN-mensenrechtenprijs in 2003: ‘Zolang we niet streven naar het schijnbaar onbereikbare, dreigen we genoegen te nemen met middelmatigheid’.

Harold Lenselink

Uit: Nieuwsbrief #53

Abonneer je ook op onze Akoesticum nieuwsbrief en blijft op de hoogte van alle activiteiten, plannen en evenementen.
Ongeveer om de 5 weken krijg je een nieuwe editie in je mailbox? Meld je aan.