Activiteiten

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die de komende weken bij Akoesticum plaatsvinden. Van cursussen, workshops en meerdaagse repetities tot concoursen en festivals. Deze agenda wordt wekelijks bijgewerkt zodat je altijd up-to-date informatie hebt over wat er de komende 4 weken bij Akoesticum plaatsvindt.

Activiteiten organiseren bij Akoesticum

Wil je activiteiten organiseren bij Akoesticum van één of meerdere dagen, neem dan zeker contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. We zullen je zeker uitnodigen zodat we je de locatie kunnen laten zien. We kunnen dan meteen ook alle wensen en mogelijkheden bespreken. Je kunt ook direct een boekingsaanvraag doorgeven.  Akoesticum is een ideale trainingsplek om te repeteren met kleine en grote groepen. Zelf richten wij ons vooral op talentontwikkeling en na- en bijscholing, samen met andere organisaties in de cultuursector.

Bijwonen publiekspresentaties

Optreden moet je oefenen. Groepen die bij ons repeteren sluiten hun repetitiedag of weekend soms af met een presentatie voor publiek. In de agenda kun je zien welke publiekspresentaties gepland zijn. Deze presentaties kun je gratis bijwonen, voor een klein bedrag of een vrijwillige donatie aan ons Fonds voor Talentontwikkeling.  
mei
31
do
JAZZ NIGHT Jugendjazzorchester NRW @ Tuinzaal
mei 31 hele dag

JJO NRW 01 (Foto Kurt Rade)

JAZZ NIGHT met het JugendJazzOrchester NRW | donderdag 31 mei 2018

Van 31 mei tot en met 2 juni repeteert het JugendJazzOrchester NRW (JJO NRW) bij Akoesticum. Het orkest bereidt zich voor op de International Big Band Competition die in Hoofddorp plaatsvindt. Het JJO NRW maakt vooral naam met de bijzondere en innovatie concerten, die over de hele wereld gegeven zijn.

Op donderdag 31 mei geeft het orkest een optreden voor publiek. Speciale gasten tijdens deze avond zijn zanger, acteur Edwin Rutten en Konrad Koselleck, een van de toparrangeurs in Nederland. Het JugendJazzOrchester staat onder leiding van de dirigenten Gabriel Perez en Stefan Pfeifer-Galilea.

Kom vooraf bij ons eten?!

Onze kok maakt heerlijke kersverse houtoven pizza’s in verschillende smaken. Mocht je een allergie of dieet hebben, geef dat aan bij je reservering. Kosten pizza en drankje 12,50. Betalen kan op de dag zelf. Hou er rekening mee dat je alleen bij ons kunt pinnen!

> reserveren JAZZNIGHT

programma

  • Vanaf 18:30 deuren open voor jazzy maaltijd vooraf
  • 20:00 optreden JugendJazzOrchester NRW en Edwin Rutten | The Young Persons Guide to the Big Band
  • 21:30 einde (verwacht) en bar open

The Young Persons Guide to the Big Band

Samen met het JugendJazzOrchester NRW laten Edwin Rutten en Konrad Koselleck horen hoe een Big Band in elkaar zit

Geïnspireerd op Benjamin Britten’s Young Person’s Guide to the Orchestra wilde Edwin Rutten al lang eens uitleggen hoe een big band in elkaar zit. Arrangeur, componist en bandleider Konrad Koselleck bleek de uitgesproken man voor de jazzversie. Hij ging aan de slag op hetzelfde thema van Henry Purcell en goot dit in jazzvorm. Konrad: “Een gave uitdaging voor mij om al mijn arrangeer- en componeer-kunsten in dienst te stellen om het basismateriaal van Purcell te laten klinken als Ellington, Glenn Miller, Thad Jones en andere helden van de Big Band-muziek.”

Verder staan op het programma uitdagende en swingende muziek voor de bijdrage van het JazzOrchester aan de Internationale Big Band Competitie in Hoofddorp. De met jong talent volgepropte band sleepte aldaar maar ook elders al diverse prijzen in de wacht.

Fotograaf Frans van den Berg (mei 2014)

Edwin Rutten. Fotograaf Frans van den Berg (mei 2014)

Zanger, acteur Edwin Rutten is elke zondag bij MAX te horen met Jazz in the Evening op NPO Soul & Jazz. Verder maakt hij met eigen versies en vertellingen klassieke muziek toegankelijk voor kinderen en andere volwassenen >> lees meer

jun
10
zo
Jonge Strijkers Nederland
jun 10 @ 15:00 – 16:00

Kom kijken, kom luisteren | 10 juni 2018

Publiek is van harte welkom om de afsluitende presentatie bij te wonen van De Jonge Strijkers Nederland. In een afwisselend programma rondom het thema ‘de Muziekkaravaan’ spelen zij muziekstukken uit de Balkan, Oost-Europa en Griekenland met werken van o.a. Bartok, Saint Saens en Beethoven.

programma

– Jonge Strijkers Junior Ensemble
– Jonge Strijkers Ensemble
– 3 strijkkwartetten

Datum: zondag 10 juni
Aanvang: 15:00
Toegang: vrijwillige bijdrage

>> reserveren

Jonge strijkers

Over Jonge Strijkers

Jonge Strijkers vormen samen met de Jonge Blazers Amsterdam een ensemble-academie. Jonge Strijkers zijn talenten in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar. Er wordt wekelijks gerepeteerd onder leiding van dirigent Sven Weyens.  Naomi Bach is samen met dirigent Sven verantwoordelijk voor de audities, indeling en gastmusici/dirigenten. Onder haar leiding leren de Jonge Strijkers samen te spelen in kleine groepjes zoals een strijkkwartet. >> meer informatie

jun
17
zo
Projectkoor Choreos zingt Choir Concerto van Schnittke
jun 17 @ 15:00 – 15:45

KOM KIJKEN, KOM LUISTEREN | 17 juni

Choir Concerto is het meest recente koorproject van Choreos. De repetities voor de komende reeks optredens die gepland staan in Düsseldorf en Osnabrück vinden plaats bij Akoesticum. Artistiek directeur Stephan Luterman gebruikt deze trainingsperiode voor het maken en verder vervolmaken van het Choir Concerto van de Russische componist Alfred Schnittke (1934). Een trainingsoptreden met publiek is daarbij een belangrijke stap in het ontstaansproces.

Datum: zondag 17 juni
Aanvang: 15:00
Einde: ca. 15:45
Toegang: vrijwillige bijdrage
Graag reserveren!

>> Reserveren Choir Concerto

Choreos

jun
23
za
Masterclass zang Denise Jannah en Colijn Buis
jun 23 hele dag

Masterclassdag zang door Denise Jannah met coaching en begeleiding op piano door Colijn Buis.

Programma | zaterdag 23 juni 2018

  • De hele ochtend, middag en avond neem je deel als zanger(es) en/of begeleider. Je zult alle technieken, tips en trucs mee naar huis nemen m.b.t interpretatie, interactie, expressie, timing,  etc. Je werkt in een kleine groep , dus veel persoonlijke aandacht.
  • Colijn Buis zal die dag een klein aantal pianisten coachen op het begeleiden van de zang
  • Afsluitend deelname aan het eindconcert in de avond voor je familie, vrienden en ander publiek

Als je vragen hebt over de masterclass of meer wilt weten, mail naar colijn@colijnbuis.com

denise jannah

Foto Jurjen Donkers

 

Optreden symfonische accordeonorkesten
jun 23 hele dag

Akkordeonorchester Dinslaken Oberhausen

foto: Akkordeonorchester Dinslaken Oberhausen

KOM KIJKEN, KOM LUISTEREN | 23 juni

Een muzikale samenwerking tussen het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO) en Akkordeonorchester Dinslaken Oberhausen. Na de intensieve repetities, sluiten de beide accordeonorkesten deze dag af met een optreden voor publiek. Op de lessenaars staan werken van o.a. Hardy Mertens, Philip Sparke, Jean Sibelius en Gioacchino Rossini.

Datum: zaterdag 23 juni
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: € 10,-

 

foto Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO)

Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest

Het NSAO (2008)  is een accordeonorkest van 30 accordeonisten en staat onder leiding van dirigent Tim Fletcher.  NSAO voert bijzondere muziek voor accordeonorkesten uit op hoog niveau waarbij de muzikaliteit op de eerste plaats komt. Het repertoire bestaat o.a. uit nieuwe composities voor accordeonorkest en arrangementen van klassieke werken en hedendaagse muziek >> meer informatie

jul
14
za
Repetitie tweedaagse Vocal Company
jul 14 – jul 15 hele dag

Intensieve zangtraining voor S(w)ing your heart out, een gemengde en meerstemmige Pop Vocal Group van ongeveer 60 zangers en zangeressen. Onder leiding van Herma & Belinda zingt het koor een gevarieerd repertoire. Pop, rock, ballads, theater … nederlands- en engelstalig … van artiesten als Amy Winehouse, Claudia de Breij, U2, Bruno Mars, Pentatonix, Ed Sheeran, etcetera. Op zondagmiddag 15 juli geeft het koor een afsluitend optreden.

Kom kijken, kom luisteren | zondag 15 juli

Popkoor

>> reserveren S(w)ing your heart out

Datum: zondag 15 juli
Aanvang: 15:00 (eindtijd ca. 16:00)
Toegang: vrijwillige bijdrage

Reserveer op tijd!


“Waar zijn mensen met een gedeelde passie voor zingen onder de bezielende begeleiding van Herma & Belinda binnen 1,5 jaar toe in staat? Laat u verrassen!

Wij verwennen u graag met een gevarieerd programma … van nummers om stil van te worden … tot niet meer stil kunnen zitten!
Iedereen die een passie heeft voor zingen, is bij S(w)ing your heart out van harte welkom. Ervaring met zingen is niet nodig, leeftijd is niet belangrijk. En audities … daar doen wij niet aan. Iedereen die van zingen houdt, is bij ons van harte welkom. Een positieve benadering, respect en aandacht voor elkaar … dat is de basis van dit enthousiaste popkoor.

Onze naam zegt het al: wij zingen vanuit ons hart.

Een valse noot zingen is onbelangrijk;
zingen zonder passie is onvergeeflijk!

ZINGEN = kwetsbaar, Je laat tenslotte jezelf zien en horen.
ZINGEN = voelen, inleven, delen en uiten.
ZINGEN = durven!

Al onze SINGERS hebben hun eigen persoonlijke verhaal en vormen samen de sound en uitstraling van S(w)ing your heart out … en daar zijn we trots op.

U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken, luisteren, meezingen en swingen.”

jul
16
ma
Slotoptreden Ward Swingle Cursus
jul 16 – jul 20 hele dag
Slotoptreden Ward Swingle Cursus

Van 16 t/m 20 juli 2018 vindt de Ward Swingle Cursus plaats, de eerste Nederlandse zomercursus voor dirigenten in de lichte muziek. Onder leiding van Tijs Krammer en Ruben Smits werken de deelnemers een week intensief aan hun vaardigheden als dirigent van popkoren en vocal groups en gaan zij aan de slag met repertoire van internationaal gerenommeerde arrangeurs.

Kom kijken, kom luisteren | 20 juli

Met een optreden van het Groot Koor, een gelegenheidskoor van alle deelnemers, wordt de cursus afgesloten. Publiek is van harte welkom.

>> reserveren slotoptreden

Locatie: Auditorium, Akoestiscum (Ede)
Datum: Vrijdag, 20 juli
Tijd: 16:00
Toegang: vrijwillige bijdrage
Graag reserveren!

 

aug
4
za
L’histoire du Soldat 100 jaar
aug 4 hele dag
L'histoire du Soldat 100 jaar

NJO en Akoesticum organiseren op zaterdag 4 augustus 2018 samen met het Militair Historisch Informatiepunt een bijzonder programma.

Het is dit jaar precies 100 jaar  geleden dat Stravinsky’s l’Histoire du Soldat voor het eerst is opgevoerd. Een uitgelezen moment om zijn ‘theatre ambulant’, voor een spreker, twee acteurs, een danseres en een klein kamerensemble van zeven instrumentalisten opnieuw te laten spelen. Het is een parabel over een soldaat die zijn viool ruilt met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen.

Gidsen nemen het publiek mee terug in de tijd naar het kazerneleven in Ede in 1918. En de chef-kok van Akoesticum verzorgt met zijn team een heerlijke historische maaltijd. De beide monumentale kazernes – de Frisokazerne en de Mauritskazerne en het omliggende terrein vormen het decor voor deze bijzondere productie.

Onder begeleiding van het NJO zal violist Pieter van Loenen, de young artist in residence van de NJO Muziekzomer, zijn versie van l’Histoire du Soldat ontwikkelen. De uitvoering van deze voorstelling is een programma onderdeel van de NJO muziekzomer 2018.

Voor meer informatie, ga naar >> naar www.muziekzomer.nl