Activiteiten

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die de komende weken bij Akoesticum plaatsvinden. Van cursussen, workshops en meerdaagse repetities tot concoursen en festivals. Deze agenda wordt wekelijks bijgewerkt zodat je altijd up-to-date informatie hebt over wat er de komende 4 weken bij Akoesticum plaatsvindt.

Activiteiten organiseren bij Akoesticum

Wil je activiteiten organiseren bij Akoesticum van één of meerdere dagen, neem dan zeker contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. We zullen je zeker uitnodigen zodat we je de locatie kunnen laten zien. We kunnen dan meteen ook alle wensen en mogelijkheden bespreken. Je kunt ook direct een boekingsaanvraag doorgeven.  Akoesticum is een ideale trainingsplek om te repeteren met kleine en grote groepen. Zelf richten wij ons vooral op talentontwikkeling en na- en bijscholing, samen met andere organisaties in de cultuursector.

Bijwonen publiekspresentaties

Optreden moet je oefenen. Groepen die bij ons repeteren sluiten hun repetitiedag of weekend soms af met een presentatie voor publiek. In de agenda kun je zien welke publiekspresentaties gepland zijn. Deze presentaties kun je gratis bijwonen, voor een klein bedrag of een vrijwillige donatie aan ons Fonds voor Talentontwikkeling.  
apr
16
zo
Paasfeest op de Kazerne met JeugdOrkest Nederland @ Auditorium
apr 16 @ 12:00 – 15:00

Paasfeest op de Kazerne voor jong & oud op zondag 16 april 2017 met een heerlijke brunch en een openbare repetitie van het JeugdOrkest Nederland.

Chef-dirigent Jurjen Hempel neemt het publiek mee in het spannende proces van instuderen en de betekenis van de muziek. Tijdens de repetitie zal er worden gewerkt aan:

  • Fiumara – Opdrachtcompositie. Een nieuwe compositie van Anthony Fiumara, speciaal voor het JeugdOrkest gecomponeerd.
  • Beethoven – Pianoconcert no. 3, op. 37 in Cmin. (zonder solist)
  • Rachmaninov – Symfonische dansen, op. 45

Tickets paasbrunch & JeugdOrkest Nederland

Het Paasfeest op de Kazerne begint met een paasbrunch, geserveerd door chef Fabian en zijn team. Vanaf 12:00 uur ben je van harte welkom. Om 14:00 uur begint de openbare repetitie van het JeugdOrkest.

>> Reserveren JeugdOrkest Nederland & Paasbrunch niet meer mogelijk

  • Reserveren met brunch kan tot uiterlijk woensdag 12 april, 18:00u
  • Tickets: volwassenen €. 14,- p.p. | kinderen (< 10) €. 5,-
  • Inloop vanaf 12:00 voor de brunch.

>> Reserveren JeugdOrkest Nederland (zonder Paasbrunch)

  • Aanvang: 14:00, verwachte eindtijd 15:15 uur

JeugdOrkest Nederland

Over JeugdOrkest Nederland

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek. Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel >> meer informatie

apr
20
do
Zangtraining door Xenia Meijer @ Studio
apr 20 @ 12:30 – 17:30

Mezzo-soprano en zangpedagoge Xenia Meijer geeft regelmatig vocale training bij Akoesticum.

Over Xenia Meijer

Xenia MeijerXenia Meijer studeerde in 1992 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium en ontving in 1996 als – tot nu toe – enige vocaliste de Philip Morris Finest Selection Award.

Ze treedt regelmatig op met de ensembles Al Ayre Español en la Sfera Armoniosa, waarmee ze ook prijswinnende cd’s heeft gemaakt. Ook op het operapodium heeft ze internationaal naam gemaakt; ze zong belangrijke rollen bij onder meer Opera Factory, de Nationale Reisopera, Opera aan het Spui, Opera Zuid, the Grand Theatre de Genève en Teatro de Palma de Mallorca. Vele jaren zong ze de rol van Despina in Mozarts Così fan tutte en die van Zerlina in Don Giovanni bij de Komische Oper Berlin in the beroemde ensceneringen van Harry Kupfer, onder leiding van by Yakov Kreizberg.

In de productie De Kus liet ze niet alleen haar klassieke vaardigheden zien, maar ook haar affiniteit met pop en fado. Als specialist op het gebied van oude Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek heeft ze opgetreden op het Chiquitos Festival in 2004 en 2005 in Bolivia met het ensemble Musica Temprana, een van de beroemdste ensembles op het gebied van oude Latijns-Amerikaanse muziek >> zie website conservatorium Amsterdam

Bijeenkomst Platform Studiekring 50+
apr 20 @ 13:00 – 17:00

Bijeenkomst Platform Studiekring 50+ met optreden van het ensemble ‘Op Eigen Houtje”, acht amateurmuzikanten van blazers en strijkers spelen klassieke muziek, Joodse
volksmuziek en The Beatles.

Akoesticum

Platform Studiekring 50+

Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die soms eens per week maar meestal om de veertien dagen bij elkaar komt. In Nederland zijn zo’n 40 studiekringen actief. Studiekringen functioneren zelfstandig en hebben ieder een eigen ‘sfeer’. De gemene deler is dat het een plek is waar iets nieuws te ontdekken valt, gezellig is en dat het je bij de tijd houdt.

Driedaagse training met workshops Albert Berman @ Tuinzalen, studio's
apr 20 @ 13:00

Driedaagse training Frisse Blikken met muzikale workshop ‘the one note symphony’  van Albert Berman. Samen met de deelnemers van het driedaagse trainingsprogramma begeleidt hij het meest laagdrempelige orkest van Nederland op allerlei melodie instrumenten waaronder een harp, viool, cello en contrabas.

foto: workshop muziektherapeut Albert Berman

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken ondersteunt organisaties met moderne uitdagingen door het inzetten van jonge, slagvaardige professionals met ondernemingsdrang. >> meer informatie.

apr
21
vr
Driedaagse training met workshops Albert Berman @ Tuinzalen, studio's
apr 21 hele dag

Driedaagse training Frisse Blikken met muzikale workshop ‘the one note symphony’  van Albert Berman. Samen met de deelnemers van het driedaagse trainingsprogramma begeleidt hij het meest laagdrempelige orkest van Nederland op allerlei melodie instrumenten waaronder een harp, viool, cello en contrabas.

foto: workshop muziektherapeut Albert Berman

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken ondersteunt organisaties met moderne uitdagingen door het inzetten van jonge, slagvaardige professionals met ondernemingsdrang. >> meer informatie.

apr
22
za
Vrijheidsfestival Ede @ Auditorium, tuinzalen en studio's
apr 22 hele dag

Nieuw Vrijheidsfestival Ede verbindt generaties, culturen en kunst

Op zaterdag 22 april 2017 vindt de eerste editie plaats van het Vrijheidsfestival Ede, een feestelijke mix van educatie, kinderworkshops, muziek, film, sport, beeldende kunst, verhalen en een afsluitende Vrijheidsmaaltijd.

Onder het motto ‘Vrijheid is van ons allemaal maar voor iedereen verschillend’ vindt dit nieuwe festival zijn inspiratie in de indrukwekkende militaire historie van de garnizoensstad Ede. Centraal staan de verhalen van veteranen, van de Molukkers in het Nederlandse verzet en van de Canadese zomer van 1945.

Programma voor jong en oud

Vanaf 14:00 uur is iedereen welkom op het festivalterrein voor een feestelijk en gevarieerd programma, de VRIJHEIDSCARROUSEL. Binnen bij Akoesticum in de zalen, studio’s en het café, en buiten in het park en de festivaltent zijn tal van activiteiten waaronder wisselende optredens, workshops, zeefdrukken, verhalen van veteranen, exposities, film, dans, militaire voertuigen, muziek, sport, spel en natuurlijk festival catering.

Parade

Het middagprogramma wordt rond 17.00 uur afgesloten met een artistieke VRIJHEIDSPARADE op het kazerneterrein. Die eindigt in de tuin van Akoesticum, waar dan nog lekkere hapjes en drankjes te krijgen zijn. Het is een voorproefje van de grote parade waarmee we volgende edities van het festival openen.

Vrijheidsmaaltijd

In de festivaltent begint vanaf 18:00 uur de VRIJHEIDSMAALTIJD. Samen met veteranen en andere bezoekers eten aan lange tafels en tegelijkertijd genieten van livemuziek van de Jalafusi Big Band en van inspirerende gastsprekers zoals schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, operazanger en oud marinier Bastiaan Everink en nog vele anderen.

Toegang

Tot 18:00 uur is het festival voor iedereen gratis toegankelijk. Voor de afsluitende Vrijheidsmaaltijd in de festivaltent is een toegangskaart nodig. Kosten zijn € 25,- per persoon. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.vrijheidsfestivalede.nl

Educatie

In aanloop naar het festival organiseert Vrijheidsfestival Ede op 13 april een educatief schoolprogramma. Dit jaar is dat de interactieve voorstelling The Battle voor middelbare scholieren.

Herdenking

Het Vrijheidsfestival begint zaterdag 22 april om 13.00 uur met een HERDENKING bij het Bevrijdingsmonument op de hoek Arnhemseweg/Vossenakker in Ede en een korte toespraak van burgemeester Cees van der Knaap.

Vrijheid geef je door

Initiatiefnemers gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede, Sharing Arts Society en Akoesticum geven met het festival het startsein aan een nieuw VrijheidsFestival van en voor iedereen.

Het Vrijheidsfestival zal vanaf 2017 elk jaar plaatsvinden rond 17 april, de historische datum van de Edese bevrijding in 1945. Ook de lokale Veteranendag is in dit festivalprogramma geïntegreerd.

Centrale locatie is de thuisbasis van Akoesticum, het nationale trainingscentrum voor podiumkunsten op het voormalige militaire terrein van de Johan Willem Frisokazerne. Alle festival edities vanaf 2017 zijn opmaat voor het Vrijheidsfestival van 2020. Dan herdenken en vieren we 75 jaar bevrijding Ede met een groots opgezette vrijheidsparade.

Het festival verbindt generaties, kunstdisciplines en groepen uit verschillende gemeenschappen met een prachtig programma vol historie, kunst en cultuur.

Voor meer informatie over het festivalprogramma 2017, kijk op www.vrijheidsfestivalede.nl


Initiatiefnemers

Initiatiefnemers

Basisopleiding BVO dirigent Hafabra-orkesten @ Studio's
apr 22 @ 09:00 – 13:00
Basisopleiding BVO dirigent Hafabra-orkesten @ Studio's

Start dirigentencursus hafabra. De cursus wordt gegeven op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en is voor leden van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvO).

Cursusdata seizoen 2016/2017

2016: 3 september , 17 september , 1 oktober , 15 oktober , 5 november , 26 november , 10 december
2017: 14 januari , 28 januari , 11 februari , 18 februari , 18 maart, 25 maart , 8 april , 22 april , 6 mei , 20 mei , 3 juni , 17 juni , 24 juni

Over de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvO)

BVO is een belangenorganisatie voor dirigenten van blaasorkesten en instructeurs van slagwerkensembles, drum- en showbands. Voor vragen, neem contact op via administratie@bvodi.nl

Driedaagse training met workshops Albert Berman @ Tuinzalen, studio's
apr 22 @ 09:00 – 12:00

Driedaagse training Frisse Blikken met muzikale workshop ‘the one note symphony’  van Albert Berman. Samen met de deelnemers van het driedaagse trainingsprogramma begeleidt hij het meest laagdrempelige orkest van Nederland op allerlei melodie instrumenten waaronder een harp, viool, cello en contrabas.

foto: workshop muziektherapeut Albert Berman

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken ondersteunt organisaties met moderne uitdagingen door het inzetten van jonge, slagvaardige professionals met ondernemingsdrang. >> meer informatie.