Activiteiten

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die de komende weken bij Akoesticum plaatsvinden. Van cursussen, workshops en meerdaagse repetities tot concoursen en festivals. Deze agenda wordt wekelijks bijgewerkt zodat je altijd up-to-date informatie hebt over wat er de komende 4 weken bij Akoesticum plaatsvindt.

Activiteiten organiseren bij Akoesticum

Wil je activiteiten organiseren bij Akoesticum van één of meerdere dagen, neem dan zeker contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. We zullen je zeker uitnodigen zodat we je de locatie kunnen laten zien. We kunnen dan meteen ook alle wensen en mogelijkheden bespreken. Je kunt ook direct een boekingsaanvraag doorgeven.  Akoesticum is een ideale trainingsplek om te repeteren met kleine en grote groepen. Zelf richten wij ons vooral op talentontwikkeling en na- en bijscholing, samen met andere organisaties in de cultuursector.

Bijwonen publiekspresentaties

Optreden moet je oefenen. Groepen die bij ons repeteren sluiten hun repetitiedag of weekend soms af met een presentatie voor publiek. In de agenda kun je zien welke publiekspresentaties gepland zijn. Deze presentaties kun je gratis bijwonen, voor een klein bedrag of een vrijwillige donatie aan ons Fonds voor Talentontwikkeling.  
jun
10
za
Bijeenkomst Kennisontwikkeling vaktherapieën
jun 10 hele dag

Zes hogescholen hebben besloten om intensiever samen te werken op het gebied van vaktherapieën tegen psychische klachten. Hiertoe hebben ze de nieuwe Coöperatie KenVaK ‒ Kennisontwikkeling Vaktherapieën ‒ opgericht. Naar verwachting kunnen door deze vorm van samenwerking meer mensen met psychische problemen geholpen worden én op een betere manier. Voor zover bekend is het de eerste keer dat hogescholen hun onderzoek bundelen in een coöperatie. Bij KenVaK zijn circa 25 onderzoekers aangesloten, die onder meer een gezamenlijk onderzoeksprogramma zullen uitvoeren. De coöperatie staat onder leiding van lector dr. Susan van Hooren.

Op 10 juni wordt de start van de Coöperatie KenVaK gevierd met de conferentie ‘Krachten gebundeld’ bij Akoesticum, Ede.

Interventies

Vaktherapieën zijn therapieën om mensen met psychische klachten te behandelen of ondersteunen. De therapievorm is grotendeels non-verbaal en ervaringsgericht: centraal staan het handelen en de beleving, en veel minder het spreken. De therapeut zet op een methodische wijze beeldende, dans-, drama-, muzikale, of bewegings- en lichaamsgerichte interventies in. Deze bieden de cliënt een andere ingang dan verbaal- georiënteerde therapieën, zoals psychotherapie of cognitieve gedragstherapie. Vaktherapieën kunnen voor verschillende groepen mensen met psychische klachten worden ingezet, zoals ouderen met dementie, psychiatrische patiënten, kinderen met autisme, kwetsbare jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Mensen die deze vorm van therapie hebben gevolgd, zijn er vaak erg tevreden over. In Nederland zijn vaktherapieën ingebed in de geestelijke gezondheidszorg en worden ingezet in − onder meer − het speciaal onderwijs, de ouderenzorg, forensische zorg en preventie. In diverse andere Westerse landen worden vaktherapieën intensiever en met succes toegepast.

Uniek initiatief

In Nederland werd onderzoek naar de effecten van vaktherapieën tot voor kort uitgevoerd door verschillende hogescholen. De afgelopen jaren is geleidelijk meer samenwerking ontstaan. Nu hebben de hogescholen besloten om de krachten stevig te bundelen in de vorm van een coöperatie met een gezamenlijk onderzoeksprogramma, waar instellingen en praktijken zich bij aan kunnen sluiten. Deze aanpak is in Nederland uniek  >> naar volledige persbericht

Workshopdag pop/jazz/latin door pianist Colijn Buis @ Tuinzaal, studio
jun 10 hele dag

Workshopdag pop/jazz/latin voor alle niveaus en instrumenten, ook zang! o.l.v jazz musicus Colijn Buis

Een dag muziek maken, improviseren en muzikale inspiratie opdoen via harmonie, melodie en ritme en een concertje ter afsluiting. Bert Damsma (bas) en Hans van der Schaft (drums) zullen vanaf de middag aanwezig zijn en alle musici begeleiden. Bij het optreden ’s avonds zullen saxofonist Lior Kuperberg en trompettist Charli Green als gasten meespelen met het eindconcert.

  • Voor meer info & deelname aan de workshopdag, ga naar colijnbuis.com.
  • Het concert ’s avonds is toegankelijk voor publiek. Er is beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus reserveer op tijd via http://bit.ly/2pQHAUa
    Toegang bij online reserveren: €9,50.

jun
21
wo
Masterclass BRENT FISCHER
jun 21 @ 14:00

Workshop / Masterclass door meervoudig Grammy-winnaar Brent Fischer. Samen met Clare Fischer schreef hij muziek voor o.a. Dizzy Gillespie, Poncho Sanchez, Cal Tjader tot aan Prince, Michael Jackson, Elvis Costello en D’Angelo

Voor iedereen die geïnspireerd wil worden door een van Amerika’s meest invloedrijke arrangeurs!
>> aanmelden kan nog!

  • Uitbreiden van  improvisatie-, componeer- en arrangeertechnieken
  • Clare Fischer’s harmonische concepten voor arrangeurs, componisten en improvisatoren
  • Een overzicht van deze unieke stijl en de specifieke technieken ervan, mèt notenvoorbeelden en luistervoorbeelden
  • Latin jazz grooves workshop -> open voor alle muzikanten voor een diepgaander begrip van spelen in deze stijlen
  • Het transcriberen van complexe harmonieën voor studie – technieken om een absoluut relatief gehoor te ontwikkelen en uitbreiding van je harmonisch vocabulaire