Activiteiten

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die de komende weken bij Akoesticum plaatsvinden. Van cursussen, workshops en meerdaagse repetities tot concoursen en festivals. Deze agenda wordt wekelijks bijgewerkt zodat je altijd up-to-date informatie hebt over wat er de komende 4 weken bij Akoesticum plaatsvindt.

Activiteiten organiseren bij Akoesticum

Wil je activiteiten organiseren bij Akoesticum van één of meerdere dagen, neem dan zeker contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. We zullen je zeker uitnodigen zodat we je de locatie kunnen laten zien. We kunnen dan meteen ook alle wensen en mogelijkheden bespreken. Je kunt ook direct een boekingsaanvraag doorgeven.  Akoesticum is een ideale trainingsplek om te repeteren met kleine en grote groepen. Zelf richten wij ons vooral op talentontwikkeling en na- en bijscholing, samen met andere organisaties in de cultuursector.

Bijwonen publiekspresentaties

Optreden moet je oefenen. Groepen die bij ons repeteren sluiten hun repetitiedag of weekend soms af met een presentatie voor publiek. In de agenda kun je zien welke publiekspresentaties gepland zijn. Deze presentaties kun je gratis bijwonen, voor een klein bedrag of een vrijwillige donatie aan ons Fonds voor Talentontwikkeling.  
aug
4
za
L’Histoire du Soldat 100 jaar
aug 4 hele dag

NJO en Akoesticum organiseren op zaterdag 4 augustus 2018 samen met het Platform Militaire Historie Ede een bijzonder programma. De beide monumentale kazernes – de Frisokazerne en de Mauritskazerne en het omliggende terrein vormen het decor voor deze bijzondere en artistieke productie.

l’Histoire du Soldat

Stravinsky’s l’Histoire du Soldat bestaat in 2018 honderd jaar, en dat vieren we op een bijzondere manier. Een uitgelezen moment om zijn ‘theatre ambulant’, voor een verteller, twee acteurs, een danseres en een klein kamerensemble van zeven instrumentalisten opnieuw te laten spelen. Na zeer succesvolle uitvoeringen van dit meesterwerk van Stravinsky tijdens de NJO Muziekzomers van 2009 en 2012, komen young artist in residence Pieter van Loenen en regisseur Teus van der Stelt met een nieuwe versie.

De voorstelling zal plaatsvinden in de tijdelijk tot theater omgebouwde Mauritskazerne, een zeer toepasselijke locatie voor deze L’Histoire. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van deze plek, is er om 16:30 uur een rondleiding over het voormalige kazerneterrein. Een ervaren gids neemt je mee terug in de tijd. Zo kom je alles te weten over de monumentale gebouwen, de rijke geschiedenis van de locatie en hoe het kazerneleven er 100 jaar geleden uitzag, in de tijd dat L’Histoire werd gecomponeerd.

Na deze kennismaking wordt Stravinsky’s boeiende muziekstuk opgevoerd. In het verhaal ruilt de hoofdpersoon, een soldaat, zijn viool met de duivel voor een boek, maar hier krijgt hij al snel spijt van. Het eeuwoude stuk wordt in de kazerne omgetoverd in een frisse en vernieuwende voorstelling; zo zal het voor het eerst een vrouwelijke verteller hebben.

Vanuit de voorstelling kun je aanschuiven en genieten van een wel heel bijzonder dîner de L’Histoire. Chef-kok Fabian trekt speciaal voor deze gelegenheid heerlijke, historische recepten uit het Oorlogskookboek uit de kast. Deze is geschreven in 1918, hetzelfde jaar waarin Stravinsky L’Histoire componeerde. Geheel in de trant van de recepten uit die tijd zal het een vegetarische maaltijd worden, met streekproducten van zeventien boeren uit de omgeving. Een compleet programma om van te smullen!

Reserveren | via www.muziekzomer.nl

*start kaartverkoop: vanaf 15 juni

 • Combiticket: voorstelling (17:30) en het diner (18:30)
  Let op: heeft u speciale dieetwensen of een allergie? Geef dit dan vóór dinsdag 31 juli 14:00 uur door via info@akoesticum.org of 0318-304349
  – € 33,50
  – jongeren t/m 30 jaar € 28,50.
 • Losse kaarten: voorstelling (17:30)
  – € 17,50
  – jongeren t/m 30 jaar € 12,50
 • Losse kaarten: rondleiding (16:30)
  – € 2,50)

Programma overzicht zaterdag 4 augustus

Rondleiding: 100 jaar terug in de tijd
16:30 | start rondleiding bij Akoesticum (vanaf 16:00 ontvangst)

Twee gidsen nemen de bezoekers in vooroorlogs uniform mee naar het kazerneleven in Ede rond 1918, het jaar waarin Stravinsky l’Histoire du Soldat componeerde.

De rondleiding start bij Akoesticum (16:30u), gevestigd in de voormalige Johan Willem Frisokazerne. Het verhaal begint bij de bouw van de twee infanteriekazernes in Ede, en je hoort hoe het soldatenleven er in die tijd uitzag.

De volgende bestemmingen van de route zijn de Veldartilleriekazerne en de Cavaleriekazerne, in 1918 ook deel uitmakend van het Garnizoen Ede. Hierna bezoek je het Militair Historisch Informatiepunt in de voormalige hoefsmederij van de Cavaleriekazerne en hoor alles over de Eerste Wereldoorlog in Ede (periode 1914-1918).

Op weg naar de Mauritskazerne wordt er honderduit verteld over de geschiedenis van de Mauritskazerne en de Johan Willem Frisokazerne. Wat gebeurde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna in de Koude Oorlog?

17:30 uur | Stravinsky’s l’Histoire du Soldat
Mauritskazerne

Pieter van Loenen – viool
James Oesi – contrabas
Vincent Martig – klarinet
Thomas Dulfer – fagot
Estibaliz Collado – cornet
João Canelas – trombone
Antonia Pierna García – slagwerk
Teus van der Stelt – regie

18:30 | Dîner de L’Histoire
Akoesticum, voormalige Frisokazerne

De Frisokazerne uit 1906, nu thuisbasis van Akoesticum, vormt het decor voor het diner. Je wordt ontvangen en neemt plaats aan lange gedekte tafels. Een proeverij van gerechten geïnspireerd op menu’s uit het Oorlogskookboek wordt volgens het principe van shared dining op planken en schalen op tafel geserveerd. Waar de legerleiding in 1918 altijd zorgde voor brood, kaas en bier voor de soldaten, is dit menu wat gevarieerder. Er wordt gekookt met streekproducten van zeventien boeren uit de omgeving. Maar wel net als toen: zonder vis en vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘schijnstokvisch’ met mosterdsaus of ‘oorlogscake’? Inclusief een koud biertje of een ander drankje naar keuze.


 

NJO Muziekzomer & Akoesticum zijn partners in talentontwikkeling