Vrijheidsfestival Ede

Wanneer:
22 april, 2017 hele dag
2017-04-22T00:00:00+01:00
2017-04-23T00:00:00+01:00
Waar:
Auditorium, tuinzalen en studio's

Nieuw Vrijheidsfestival Ede verbindt generaties, culturen en kunst

Op zaterdag 22 april 2017 vindt de eerste editie plaats van het Vrijheidsfestival Ede, een feestelijke mix van educatie, kinderworkshops, muziek, film, sport, beeldende kunst, verhalen en een afsluitende Vrijheidsmaaltijd.

Onder het motto ‘Vrijheid is van ons allemaal maar voor iedereen verschillend’ vindt dit nieuwe festival zijn inspiratie in de indrukwekkende militaire historie van de garnizoensstad Ede. Centraal staan de verhalen van veteranen, van de Molukkers in het Nederlandse verzet en van de Canadese zomer van 1945.

Programma voor jong en oud

Vanaf 14:00 uur is iedereen welkom op het festivalterrein voor een feestelijk en gevarieerd programma, de VRIJHEIDSCARROUSEL. Binnen bij Akoesticum in de zalen, studio’s en het café, en buiten in het park en de festivaltent zijn tal van activiteiten waaronder wisselende optredens, workshops, zeefdrukken, verhalen van veteranen, exposities, film, dans, militaire voertuigen, muziek, sport, spel en natuurlijk festival catering.

Parade

Het middagprogramma wordt rond 17.00 uur afgesloten met een artistieke VRIJHEIDSPARADE op het kazerneterrein. Die eindigt in de tuin van Akoesticum, waar dan nog lekkere hapjes en drankjes te krijgen zijn. Het is een voorproefje van de grote parade waarmee we volgende edities van het festival openen.

Vrijheidsmaaltijd

In de festivaltent begint vanaf 18:00 uur de VRIJHEIDSMAALTIJD. Samen met veteranen en andere bezoekers eten aan lange tafels en tegelijkertijd genieten van livemuziek van de Jalafusi Big Band en van inspirerende gastsprekers zoals schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, operazanger en oud marinier Bastiaan Everink en nog vele anderen.

Toegang

Tot 18:00 uur is het festival voor iedereen gratis toegankelijk. Voor de afsluitende Vrijheidsmaaltijd in de festivaltent is een toegangskaart nodig. Kosten zijn € 25,- per persoon. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.vrijheidsfestivalede.nl

Educatie

In aanloop naar het festival organiseert Vrijheidsfestival Ede op 13 april een educatief schoolprogramma. Dit jaar is dat de interactieve voorstelling The Battle voor middelbare scholieren.

Herdenking

Het Vrijheidsfestival begint zaterdag 22 april om 13.00 uur met een HERDENKING bij het Bevrijdingsmonument op de hoek Arnhemseweg/Vossenakker in Ede en een korte toespraak van burgemeester Cees van der Knaap.

Vrijheid geef je door

Initiatiefnemers gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede, Sharing Arts Society en Akoesticum geven met het festival het startsein aan een nieuw VrijheidsFestival van en voor iedereen.

Het Vrijheidsfestival zal vanaf 2017 elk jaar plaatsvinden rond 17 april, de historische datum van de Edese bevrijding in 1945. Ook de lokale Veteranendag is in dit festivalprogramma geïntegreerd.

Centrale locatie is de thuisbasis van Akoesticum, het nationale trainingscentrum voor podiumkunsten op het voormalige militaire terrein van de Johan Willem Frisokazerne. Alle festival edities vanaf 2017 zijn opmaat voor het Vrijheidsfestival van 2020. Dan herdenken en vieren we 75 jaar bevrijding Ede met een groots opgezette vrijheidsparade.

Het festival verbindt generaties, kunstdisciplines en groepen uit verschillende gemeenschappen met een prachtig programma vol historie, kunst en cultuur.

Voor meer informatie over het festivalprogramma 2017, kijk op www.vrijheidsfestivalede.nl


Initiatiefnemers

Initiatiefnemers

Dit bericht is geplaatst in de categorie .