fbpx

Verhalen van de Nachtwacht #2 | Ravijnen

Niet alleen de mens raakt soms gewond, ook een gebouw kan letsel oplopen. Dat zegt niemand als hij het heeft over een beschadigd gebouw. Het toedichten van menselijke eigenschappen aan gebouwen of voorwerpen leren we af in onze kindertijd.

Toch betekent de Frisokazerne waarin Akoesticum huist meer voor mij dan alleen wat opgestapelde stenen met een dak erop. Ik dwaal nu voor het vierde jaar door een nachtelijk Akoesticum. De straat, het café, de leeskamer, de tuinzalen zijn thuis geworden. Mijn thuis. Een oversized thuis, maar alles went. Die vertrouwdheid wordt versterkt door het feit dat ik in het gebouw slaap. Bij mijn sluitronde loop ik door alle zalen. Daardoor vallen veranderingen in het gebouw me op. Ik zie niet alles, maar wel veel. Zo werd mijn blik afgelopen herfst naar beneden getrokken. Naar de vloer rond het Auditorium om precies te zijn. Ik knipperde een paar keer mijn ogen om te controleren of ik goed zag wat ik zag. Ik weet niet of ik rilde van de kou. Ze gaapten me zo aan dat het suisde. Een paar flinke scheuren, grillig als de breuklijnen van een vermorzeld ei.

Ik bleef stilstaan bij de voet van de scheuren, alsof het verhaal over hoe en waarom dan wel tot me zou komen. Hoe langer ik naar de scheuren bleef staren, hoe dieper ze leken te worden. Ravijnen werden het.

De dag erna zongen de verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de scheuren door Akoesticum. Er was een zangeres te gast geweest die beroemd was om haar fluitketel tonen. Haar bereik en volume waren ongeëvenaard. De afspraak dat ze alleen in het Auditorium zou zingen had ze geschonden zonder erover na te denken, de toon ontschoot uit haar keel op weg naar een kop koffie. Geschrokken sloeg ze een hand voor haar mond maar het was al te laat. Haar stem sloeg in en boorde zich zigzaggend een weg.

Deze dagen wordt de vloer vervangen.

– De Nachtwacht

Tekst: Sebastiaan Mets
Illustratie: Marlijn van Zadelhoff

<< Lees hier Verhalen van de Nachtwacht #1 Eiland
>> Lees hier Verhalen van de Nachtwacht #3 Gekleurd licht