fbpx

Concertgebouworkest Young

“We zijn ongelofelijk blij dat Akoesticum dé plek is waar het eerste Concertgebouworkest Young summer camp zal plaatsvinden. In de periode van 7-25 augustus zullen hier de 73 Europese talenten tot orkest gesmeed worden onder leiding van dirigent Pablo Heras-Casado, bijgestaan door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van het hele project.”

Concert programma

In augustus 2019 gaat Concertgebouworkest Young van start, het nieuwe internationale jeugdorkest van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na een intensief summer camp presenteert Concertgebouworkest Young zichzelf met concerten in Amsterdam en Brussel onder leiding van Pablo Heras-Casado. Op het programma staan Mendelssohns Vioolconcert in e klein met solist Julian Rachlin en Tsjaikovski’s Vijfde symfonie.

  • 18 augustus, Vondelpark Openluchttheater, vijf grotere ensembles geformeerd uit het jeugdorkest
  • 22 augustus, RCO House Amsterdam
  • 23 augustus, Concertgebouw / BankGiro Loterij Zomerconcerten.
  • 24 augustus, Brusselse cultuurhuis Flagey >> Programma Flagey

concertgebouworkest young

Jeugdorkest Concertgebouworkest Young

Concertgebouworkest Young bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 – 17 jaar uit heel Europa, die gezamenlijk de diversiteit van de Europese samenleving weerspiegelen. Het jeugdorkest is vooral bedoeld voor ‘verborgen talenten’: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten.

pablo-heras-casado

Pablo Heras-Casado dirigeert eerste concerten Concertgebouworkest Young

Pablo Heras-Casado is een van de meest succesvolle jonge dirigenten. Hij is directeur van het Granada Festival en eerste gastdirigent van het Teatro Real in Madrid. Met het Freiburger Barockorchester ondernam hij talloze tournees en nam hij meerdere  cd’s op. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde hij in november 2012, waarna hij terugkwam in februari 2014.

Pablo Heras-Casado besteedt veel aandacht aan talentontwikkeling; zo leidde hij het National Youth Orchestra of Great Britain, het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE) en het San Francisco Symphony Youth Orchestra.

Summer camp bij Akoesticum 7-25 augustus 2019

Het Concertgebouworkest Young summer camp biedt de jongeren een intensief programma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest.

Het summer camp gaat verder dan alleen muziek. In samenwerking met het United World Colleges Nederland krijgen de deelnemers ook workshops over persoonlijke ontwikkeling, democratie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Na de concerten op 23 en 24 augustus nemen de deelnemers de gedachte achter Concertgebouworkest Young – talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij – als ambassadeurs mee terug naar hun eigen land.


Selectie Jeugdorkest Concertgebouworkest Young

De selectie van jonge musici voor Concertgebouworkest Young is rond. Er waren 323 aanmeldingen uit 31 landen.

Door middel van voorselecties per instrument via online audities zijn er uiteindelijk 73 jongeren uit 27 landen geselecteerd uit 26 Europese landen (waarvan ook een aantal jongeren die in verschillende landen mee gedaan hebben aan Side by Side).

Mentoren

Ook zijn er acht mentoren aangesteld. Zij gaan zich over de jongeren ontfermen gedurende het zomerkamp in Akoesticum. De mentoren, die in leeftijd varieren van 21 tot 33 jaar hebben allen grote affectie hebben met klassieke muziek. Ze hebben ook veel ervaring hebben met o.a. jongerenkampen, het geven van bijles en het begeleiden van jeugdorkesten. Zij zijn student of net afgestudeerd.

Naast de twee symfonische concerten onder leiding van Pablo Heras- Casado in het Concertgebouw (23 augustus) en Flagey (24 augustus), worden er ook twee kamermuziekconcerten gegeven. Op 18 augustus spelen vijf grotere ensembles, geformeerd uit het jeugdorkest, in het Vondelpark Openluchttheater en op 22 augustus in RCO House. De ensembles staan o.l.v. leden uit het Concertgebouworkest: Ronald Karten, Perry Hoogendijk, Caroline Strumphler, Borika van den Booren en Arndt Auhagen.