fbpx

Johannette Zomer: De Tranen van Maria

Een speciale uitvoering van Pergolesi’s Stabat Mater rond Internationale Vrouwendag, aangevuld met Bach, Arabisch en Sefardische liederen en meer… Ter gelegenheid van het 100-jarig kiesrecht van vrouwen in Nederland.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Dit feit was aanleiding voor sopraan Johannette Zomer om het project ‘Tranen van Maria’ te ontwikkelen: een reeks concerten door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Naast het Stabat Mater van Pergolesi bestaat het programma uit middeleeuwse lofzangen van Hildegard von Bingen, enkele delen uit de Cantigas de Santa Maria(één van de grootste verzamelingen lofliederen van de westerse middeleeuwse literatuur) en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen.

Ook zullen er, als een rode draad door de voorstellingen, getuigenissen van vrouwen van over de hele wereld worden geprojecteerd. Het concert wordt geopend met de Mass for Peace van Karl Jenkins, gebaseerd op de katholieke mis in combinatie met religieuze bronnen uit onder andere de Islam.

Tenslotte zal de Canadese danseres Heather Ware, in samenwerking met de talentenklas van CaDanZ uit Zutphen, het thema van dit bijzondere programma verder uitdiepen door te dansen op de muziek van de Suites voor cello solo van Bach.

Uitvoerenden

Johannette Zomer – Sopraan
Cécile van de Sant – Mezzosopraan
Françoise Atlan (Frankrijk) – Sefardische zang
Farida Mohammed Ali (Irak) – Maqam zang
Karoun Elias (Syrië) – Cello
Heather Ware (Canada) – Dans

Het Tulipa Consort en CaDanz dansgroep Zutphen
Het Stabat Mater vrouwen- en gemengd projectkoor o.l.v. Maria van Nieukerken
Marleen Prins – regie

Voorpremière De Tranen van Maria

Datum: donderdag 7 maart 2019,
Aanvang: 20:00 – 21:30 uur
Reserveren kaarten  via https://www.klassiekemuziek.nl/e/12407/tickets