fbpx

Enka Mannenkoor

Het vijftig-koppige Enka Mannenkoor komt 29 oktober 2020 naar Akoesticum voor een repetitie. Normaliter repeteert het koor in Ons Huis, echter in verband met de maatregelen rondom corona hebben ze besloten Akoesticum tot hun nieuwe  repetitie”huis” te benoemen tot het einde van het jaar 2020.

Het Enka Mannenkoor is een koor van vijftig mannen, ongeveer gelijk verdeeld over eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. Het Enka Mannenkoor is een algemeen koor, dat wil zeggen: heeft geen kerkelijke binding. Het repertoire is enorm breed, van Bach tot Balkanmuziek en van Mozart tot musical.

Enka Mannenkoor
Al direct nadat de eerste kunstzijde in 1922 bij de ENKA in Ede werd gesponnen, verenigde zich een aantal zanglustige werknemers tot een dubbel mannenkwartet. Zij plaatsten begin januari 1925 een oproep op de publicatieborden van het bedrijf tot het bijwonen van een bijeenkomst, met als doel een grotere mannenzangvereniging op te richten. De belangstelling hiervoor was veelbelovend en op 30 januari 1925 werd het Enka’s Mannenkoor opgericht. Bij de oprichting kreeg het koor de naam Enka’s Mannenkoor. In de jaren ’50 werd hieraan de plaatsnaam Ede toegevoegd, dit ter onderscheiding van het gelijknamige koor in Arnhem. Later verdween het ’s-je en werd het: Enka Mannenkoor Ede.  Sinds 1994 staat het koor onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans.

Dirigent Maarten-Jan Dongelmans
Maarten-Jan Dongelmans (1957) begon als zevenjarige met pianospelen en werd in 1966 organist in de Nijmeegse Christus Koningkerk. Hij studeerde tussen 1976 en 1982 Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de Nijmeegse universiteit. Sinds 1984 is Maarten-Jan Dongelmans professioneel actief als publicist en koordirigent. Met het Enka Mannenkoor Ede (EME) waarvan Maarten-Jan Dongelmans sinds 1994 dirigent is, gaf hij onder andere grote operaconcerten en maakte hij cd’s.  In november 2006 ontving Maarten-Jan Dongelmans in verband met zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus de eremedaille in goud van de Nederlandse Gregoriusvereniging (NGV) én een eremedaille in brons van de Sängerbund Nordrhein-Westfalen. Zeventien jaar eerder al honoreerde de NGV zijn opmerkelijke inzet voor de kerkmuziek met de zelden uitgereikte Koning David plaquette. In 2015 werd Maarten-Jan Dongelmans ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn passie voor opera draagt hij ook uit door cursussen (o.a. colleges aan de HOVO Nijmegen) en als presentator van de live-opera’s per satelliet vanuit The Met in New York, zowel in Pathé Rembrandt Theater Arnhem als CineMec Ede.