fbpx

Concerten 4 & 5 mei | Vertel Vrijheid

Hoe vier je 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen? Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei met twee prachtige voorstellingen live vanuit Akoesticum in jouw woonkamer!

De toonaangevende The Konrad Koselleck Big Band, zangeres en theatervrouw Leoni Jansen en cabaretier en schrijver Vincent Bijlo hebben de handen ineengeslagen voor een fantastische voorstelling van Vertel Vrijheid vanuit Akoesticum! Tijdens deze voorstelling worden de verhalen van verteller Vincent Bijlo voorzien van muziek uit de jaren ’40 tot nu. Dit mag je niet missen!

Om jongeren bij dit project te betrekken is er een online challenge geweest waarbij jongeren uit heel Nederland tussen de 12 en 18 jaar hun idee van vrijheid en vrede in een rap hebben verwerkt. De videoclips van deze raps worden ook tijdens het concert vertoond.

Herdenken – 4 mei, 21.00 uur
Op 4 mei staat het herdenken centraal. We staan stil bij de stilte die viel na het oorverdovende geweld waarmee Nederland werd bevrijd. We horen stemmen van mannen en vrouwen uit het verzet, gedichten van mensen die zich niet neerlegden bij hun onvrijheid en liederen die niet gezongen mochten worden. We herdenken de meer dan 100.000 gedeporteerde Nederlanders die na de oorlog niet meer terugkwamen en allen die met hun leven voor de vrijheid betaalden, de vrijheid waarin we nu nog steeds leven.

Vrijheid – 5 mei, middag, 16.00 uur
Op 5 mei vieren we de vrijheid, door de omstandigheden ingetogen. We mogen elkaar niet omhelzen, kussen en feliciteren, maar we mogen wel praten, zingen en rappen over het feit dat we vrij zijn en over het enorme belang van het bewaken van onze vrijheid. We hebben het over standvastigheid en moed, moed die in deze tijd ook weer zo belangrijk is. Het gaat over helden, soms tegen wil en dank, over vrijheid van toen en nu. Want vrijheid geef je door, vrijheid is van iedereen.

Bekijk hieronder het concert van 4 mei terug

Bekijk hieronder het concert van 5 mei terug

De live-stream zal te zien zijn op deze pagina (www.akoesticum.org/vertelvrijheid) en onze Facebookpagina, de social media kanalen en website van Vertel Vrijheid én worden uitgezonden via EdeTV (4 & 5 mei) en Omroep Gelderland (5 mei).