fbpx

Battle Suit

“Nooit zal ik zijn blik vergeten, die mij koude rillingen gaf. Een blik zo vol pijn en verdriet, en zo vol verwijt. Hij zei niets, zijn mond bleef open, hij bloedde niet eens, en keek me intens aan. Toen kwam er een waas over zijn mooie blauwe ogen, en hij zakte langzaam in elkaar, zijn geweer kletterde op de grond.”

Battle Suit – MOSA Brass, EVA Vocaal, Kurt Defrancq en Bruno de Canne

Vanuit oude brieven en een bezoek aan één van de talrijke oorlogskerkhoven in de Westhoek, gaat acteur Kurt Defrancq, samen met vocaal ensemble EVA, koperkwintet MOSA Brass en regisseur Bruno De Canne op een tekstuele/muzikale zoektocht naar wat het werkelijk betekent om in een oorlogssituatie terecht te komen.

Over de waanzin, de zin en de onzin. Onderweg probeert hij zijn grootvader terug te vinden, een pianist, die een baantje had als klerk op het stadhuis en brieven schreef. De focus wordt niet gelegd op de zogenaamde grote spelers, noch op de politieke achtergronden, maar in hoofdzaak op getuigenissen van ‘gewone’ mensen die, al dan niet vrijwillig, de wapenuitrusting aantrekken om ten strijde te trekken.

Getuigenissen komen aan bod van mannen die doordrongen zijn van idealen en bereid zijn om hun leven te geven, door de hel te gaan met de hoop op een betere toekomst. Maar ook verhalen van mannen die besloten te deserteren, van vrouwen die aan het thuisfront probeerden te overleven en belangrijke stappen namen in hun eigen emancipatie, over eenzaamheid, seksualiteitsbeleving en de bijkomende venerische ziektes.

Muzikaal wordt er gezocht naar stukken (in bewerking) gaande van de vroege renaissance tot nu die in nauwe verbinding staan met de teksten die door de acteur worden gebracht. Dit resulteert uiteindelijk in een finaal en tijdloos orgelpunt die de zinloosheid van oorlog wil benadrukken en de klemtoon op de menselijke ravage.

Regie en concept: Bruno de Canne
Acteur/Verteller: Kurt Defrancq
EVA (vocaal ensemble): Femke van Essen, Lieke Geraats – van Oostbrugge, Gerdine Tuinstra, Ineke de Vylder, Susanne Weber en Maike van der Wiel
MOSA Brass (koperkwintet): Nick Thijssen, Taco van Summeren, Luc van den Hove, Luc Scholtes en Luc Geraats

Datum: Zaterdag 17 juli 2021
Programma:
18.00 uur Historische introductie door Ed van Seters
19.00 uur Historisch diner
20.30 uur Voorstelling: Battle Suit
22.00 uur Einde (verwacht)
Prijs: €17,50 (los ticket voorstelling), €35,- (inclusief introductie en diner)

Koop ticket(s)

Voorafgaand aan de voorstelling neemt Ed van Seters (oud-militair) u mee naar het begin van de 20e eeuw. Hoe zag het leven er toen uit in Nederland? En in Ede? En waarom trokken we eigenlijk ten strijde? Deze historische introductie over WO I zal het licht doen aanwakkeren voor de voorstelling Battle Suit. Een absolute aanrader. 

 Aansluitend kookt chefkok Fabian van de Kookkazerne een historisch diner*. Op het menu treft u oorlogsgerechten bestaande uit veelal landproducten; “vleesch noch visch”. Ondanks de oorlog wisten ze toch smaakvolle variaties op tafel te zetten. Laat u verrassen door de onverwachtse veelzijdigheid en de culinaire rijkdom die te vinden is in onze eigen bodem, en kom genieten van een heerlijk diner in onze binnentuin. * Het diner is volledig vegetarisch

Wilt u een echte beleving maken van deze avond? Kom dan slapen op de kazerne! Geniet van natuur, cultuur, historie en warme gastvrijheid  aan de rand van de Veluwe. Gelegen in een prachtige voormalige kazerne uit 1906 biedt Cultuurhotel Akoesticum de ideale locatie om tot rust te komen in de natuur met alle ruimte om te wandelen en te fietsen door uitgestrekte heidevelden, bossen en schilderachtige dorpjes. Maak uw verblijf compleet met ons Cultuurhotel arrangement. Boek het arrangement eenvoudig via: https://www.akoesticum.org/cultuurhotel/